Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Παράλληλη κυκλοφορία (ευρώ & νέα δραχμή) *


(Δημοσιεύθηκε στις 2/8/2012 στο www.facebook.com/constantinos.nakkas.9)



Τα σενάρια για υιοθέτηση διπλού νομίσματος παρουσιάζονται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα ως η λύση που τελικά θα προκριθεί για τη «σωτηρία» της Ελληνικής οικονομίας.
Προεκλογικά o ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ-Ε.Κ.Μ. έπεσε στην παγίδα της άνευ όρων υποστήριξης του ευρώ και της υιοθέτησης της κινδυνολογίας σχετικά με την επιστροφή στη δραχμή.
Στην προσπάθεια του, δηλαδή, να «αποκρούσει» την κριτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι o ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επιδιώκει την επιστροφή στη δραχμή, o ΣΥ.ΡΙΖ.Α. «επέστρεψε» τις κατηγορίες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική τους θα οδηγήσει την Ελλάδα πίσω στη δραχμή.
Με την τακτική του όμως αυτή, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. πέτυχε η πιθανότητα επιστροφής στη δραχμή να χαραχτεί στη συνείδηση του Ελληνικού λαού ως κίνδυνος μέγας, που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί.
Άλλωστε, όπως προκύπτει από τις αλληλοκατηγορίες που διατυπώθηκαν, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμφωνούν ότι η επιστροφή στη δραχμή είναι χείριστη εξέλιξη. Διαφωνούν μόνο στο ποιος θα είναι o υπαίτιος.
Με τον τρόπο αυτό, o ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. αυτοεγκλωβίστηκε στην εξ ορισμού αρνητική στάση απέναντι στην δραχμή, γεγονός που τον αναγκάζει να αποδεχτεί την μελλοντική εισαγωγή διπλού νομίσματος, ευρώ και δραχμή.
Με την στρατηγική επομένως, που μέχρι τώρα έχει ακολουθήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. δεν θα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες που εξ αρχής ήθελε να προσφέρει στη χώρα άλλα θα έχει βοηθήσει σημαντικά στην καλλιέργεια της επιλογής του διπλού νομίσματος ως λύση σωτήρια για τα δεινά αυτού του τόπου.
Λύση όμως, που μόνο σωτήρια δεν θα είναι, αφού οι όροι εισαγωγής του διπλού νομίσματος θα καθοριστούν αποκλειστικά από τα συμφέροντα των δανειστών που όπως καταλαβαίνει καθένας δεν είναι τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού.
Ποτέ όμως δεν είναι αργά πριν να είναι πραγματικά αργά.
O ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ. και ποιο συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας, έχει ακόμη τη δυνατότητα να εξηγήσει με σαφήνεια και καθαρότητα στον Ελληνικό λαό τις θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. σχετικά, τόσο με την επιλογή της υιοθέτησης διπλού νομίσματος όσο και με την επιλογή της υιοθέτησης εθνικού νομίσματος ως υπαρκτής ρεαλιστικής πιθανότητα για την Ελληνική οικονομία, στην περίπτωση που η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη «κριθεί» αδύνατη και υποχρεωθούμε σε «έξωση».
Τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή και ευθύνη των πολιτικών κομμάτων, κυρίως των κομμάτων εξουσίας όπως η ιστορική συγκυρία επιφυλάσσει για τον ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ., είναι όχι μόνο να προσαρμόζονται στις οποίες αλλαγές-εξελίξεις, επεξεργαζόμενα σενάρια δράσης, αντίδρασης και διεξόδου από την κρίση προς οφέλους του Ελληνικού λαού άλλα επιπρόσθετα να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση ώστε να ενημερώνουν τον Ελληνικό λαό για τους κινδύνους εκείνους, όχι τόσο που είναι φανεροί «δια γυμνού οφθαλμού» άλλα περισσότερο για αυτούς που «ελλοχεύουν» καλά κρυμμένοι πίσω από λέξεις, λεπτομέρειες ή ακόμη ακόμη πίσω και από ακουσίως εσφαλμένες επιλογές ή επιλογές που ανταποκρίνονταν σε προηγούμενη ιστορική «στιγμή».
Η απαίτηση του Ελληνικού λαού για έξοδο από την κρίση δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες που βρίσκουν έκφραση στην προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα και του πολιτικού σχηματισμού του οποίου ηγείται και σκοπεύει να ηγηθεί.
Ποτέ δεν είναι αργά πριν να είναι πραγματικά αργά… Αλέξη.


*Του Κωνσταντίνου Νάκκα

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...