Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Με χωρίς Πρόεδρο *



Μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και το ηχηρό 62% του Ελληνικού Λαού υπέρ του “ΟΧΙ” ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου του κόμματός του διορίζοντας ως Αντιπρόεδρο και προσωρινό Πρόεδρο του κόμματος (αν και δεν προβλέπεται η θέση “προσωρινού Προέδρου” από το καταστατικό της ΝΔ)  τον εκλεκτό του, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Συγκεκριμένα, το καταστατικό της ΝΔ (άρθρο 9, παρ. 2.8) ορίζει ότι ο Πρόεδρος του κόμματος "Μπορεί να ορίζει έναν ή περισσότερους Αντιπροέδρους του Κόμματος, στους οποίους μπορεί να αναθέτει την προσωρινή αναπλήρωσή του όταν κωλύεται, την εποπτεία και τον συντονισμό ειδικότερων τομέων ευθύνης που καθορίζει ο ίδιος, καθώς και κάθε άλλη, κατά την κρίση του, αρμοδιότητα".

Το άρθρο 10 του ίδιου καταστατικού προσδιορίζει με λεπτομέρεια τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου η οποία διενεργείται υπό την εποπτεία και ευθύνη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (Κ.ΕΦ.Ε.), η οποία επικουρείται στο έργο της από Νομαρχιακές Εφορευτικές Επιτροπές, Εφορευτικές Επιτροπές Εκλογικών Τμημάτων και Επιτροπές Ψηφολεκτών ανά κάλπη του κόμματος.

Στο ίδιο άρθρο, στην παράγραφο 19 αναφέρεται ότι "Ο απερχόμενος Πρόεδρος συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του έως την εκλογή του νέου Προέδρου. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, καθήκοντα Προέδρου ασκεί προσωρινά ο Αντιπρόεδρος."

Σε συνεδρίασή της, στα τέλη Ιουλίου, η Εκτελεστική Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ αποφάσισε ομόφωνα η εκλογή νέου Προέδρου να γίνει, όχι στις 30 Αυγούστου που ήταν η αρχική πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά τον Ιούνιο του 2016 (!) όταν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εξέλεξαν νέο Πρόεδρο σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.

Συνάγεται από τα παραπάνω ότι:
  1. Ο κος Σαμαράς είναι ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που έχει υποβάλει την παραίτησή του χωρίς να έχει εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος του κόμματος.
  2. Ο κύριος Μεϊμαράκης είναι ο νόμιμα εκλεγμένος Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
  3. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει δεύτερο Αντιπρόεδρο.
  4. Ο κος Μεϊμαράκης δεν είναι κατά το καταστατικό ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
  5. Ο κος Μεϊμαράκης ασκεί καθήκοντα Προέδρου μέχρι την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του καταστατικού της ΝΔ εκλογή νέου Προέδρου.
  6. Νέος Πρόεδρος θα εκλεγεί τον Ιούνιο του 2016.

Γιατί όμως η ιστορική αυτή παράταξη καθυστερεί έναν ολόκληρο χρόνο την εκλογή νέου Προέδρου;

Είναι μόνο θέμα εσωτερικών συσχετισμών στη μάχη για την διαδοχή, "ευθύνης έναντι της Πατρίδας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την ευρωπαϊκή της προοπτική" ή κάτι περισσότερο;

Με την απόφαση τού Πρωθυπουργού για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το θέμα του νόμιμου Προέδρου της ΝΔ αποκτά πέρα από φιλολογικό - δημοσιογραφικό ενδιαφέρον (δικό τους κόμμα είναι, ό,τι θέλουν κάνουν και λογαριασμό δεν δίνουν) και εθνικό καθώς στο όνομα μιας παράταξης και ενός προγράμματος θέσεων διεκδικεί την ψήφο του Ελληνικού Λαού για να κυβερνήσει.

Την 21η Σεπτέμβρη οι κάλπες θα έχουν αποκαλύψει τα κόμματα που θα εκπροσωπήσουν τον Ελληνικό Λαό στο Εθνικό Κοινοβούλιο και την δύναμή τους σε έδρες. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα υπάρξει κόμμα που θα επιτύχει αυτοδυναμία, ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι υπόθεση συνεργασιών κομμάτων. Η διαδικασία που τότε θα ακολουθηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η γνωστή σε όλους μας διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με βάση το Σύνταγμα, έχει την υποχρέωση να δώσει την εντολή διερεύνησης δυνατότητας σχηματισμού Κυβέρνησης στους αρχηγούς των τεσσάρων πρώτων κομμάτων, συνεπώς και στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι, όμως, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης νομοτυπικά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απουσία συνεδριακής απόφασης εκλογής του σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος;

Θεωρητικά συζητώντας, στην περίπτωση που μετά τις εκλογές και κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δηλώσει αδυναμία άσκησης των Προεδρικών του καθηκόντων ποιος θα είναι αυτός που θα τον διαδεχθεί, ποιος θα λάβει την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης αφού δεν έχει οριστεί άλλος Αντιπρόεδρος; 

Έχει την δυνατότητα από το καταστατικό του κόμματος να ορίσει, ως Αντιπρόεδρος, νέο Αντιπρόεδρο; 

Μήπως στην περίπτωση αυτή εμφανιστεί στο προσκήνιο ο παραιτηθείς Πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς καθώς η παραίτησή του δεν είναι αποτέλεσμα αμφισβήτησής του κατά το άρθρο 10 του καταστατικού του κόμματος αλλά προσωπική του επιλογή η οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να ανακληθεί “υπό την πίεση των καιρών” και το “συμφέρον της Πατρίδας” (όπως ήδη είπαμε δικό τους είναι το κόμμα, ό,τι θέλουν κάνουν);

Εν τέλει, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης παίζει τον ρόλο τού μεταβατικού προέδρου στην πορεία του κόμματος προς την εκλογή νέου Προέδρου ή τον ρόλο του μεταβατικού Προέδρου ώστε να επιστρέψει την κρίσιμη στιγμή για τα συμφέροντα των δανειστών ο Αντώνης Σαμαράς -που οι δεξιοί ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν ως κόκκινο πανί- στην εξουσία;

Φίλε ψηφοφόρε,
Μπορείς ελεύθερα να ψηφίσεις την 20η Σεπτέμβρη τη Νέα Δημοκρατία του λαϊκού, και πολλά βαρύ, Μεϊμαράκη. Είναι πιθανό, όμως, την 21η να φορτωθείς, για μια ακόμη φορά, τον YesMan, τον καλύτερο φίλο των Σόιμπλε και Μέρκελ, τον πιο ένθερμο υποστηρικτή των αντιλαϊκών μνημονίων, τον διψασμένο για εκδίκηση Αντώνη Σαμαρά. Και αυτή την φορά θα θελήσει να ολοκληρώσει με μεγαλύτερο μένος το έργο που το 2012 είχε αναλάβει από το ΠΑΣΟΚ και εσύ με την ψήφο σου την 25η Γενάρη του 2015 εμπόδισες.

Η επιλογή δική σου. Οι επιπτώσεις της όλων μας.
Δεν ξεχνώ. Δεν συγχωρώ. Δεν σιωπώ.


*Του Κωνσταντίνου Νάκκα

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...