Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Πραγματικότητες *



(Δημοσιεύθηκε στις 24/8/2012 στο http://pamepreveza.gr/News/AllArticles/tabid/142/articleId/54782/Default.aspx)


Αντί εισαγωγής

«Πραγματικότητα 1η: Μυστικές δημοσκοπήσεις vs Exit Poll vs Exit Polls vs Εκλογές - Η νίκη [sic] της Δημοκρατίας [sic]

Είναι όμως το αποτέλεσμα των εκλογών που επιβεβαιώνει την εγκυρότητα των επιστημονικών μεθόδων διενέργειας των exit polls ή είναι η εγκυρότητα των επιστημονικών μεθόδων των exit polls που επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα των εκλογών;
… σε μια ευνομούμενη πολιτεία … το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την επιστημονική εγκυρότητα των exit polls.
Σε αυτό συνηγορούν και οι δημοσκοπήσεις που είχαν διενεργηθεί κατά της διάρκεια της «απαγόρευσης», των οποίων τα αποτελέσματα ανακοινώνονται μετά τις εκλογές και ταυτίζονται πλήρως - μέχρι κεραίας - τόσο με το εκλογικό αποτέλεσμα (που είναι και το ζητούμενο) όσο και με τα αποτελέσματα των exit polls
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που τα exit polls δεν είναι exit polls αλλά exit poll;
…Οποιαδήποτε σκιά πολύ γρήγορα εξαφανίζεται από τη στιγμή που στο προσκήνιο εμφανίζονται οι δημοσκοπήσεις της «απαγορευμένης» περιόδου, που εκ των υστέρων, αλλά εκ προοιμίου, νομιμοποιούν την πρόβλεψη. Και δεν ξεχνάμε την κάλπη. Αυτή και αν είναι απόδειξη επιτυχίας της πρόβλεψης των εταιρειών δημοσκοπήσεων, που ενωμένες διενέργησαν το ένα και μοναδικό exit poll
Τι θα γινόταν όμως αν …
Πώς θα λειτουργούσε η Δημοκρατία;
ΥΓ. …Ο ονειροκρίτης ερμηνεύει τα όνειρά μας ή μας μαθαίνει να ονειρευόμαστε με τρόπο που μπορεί να ερμηνεύσει;»


Πραγματικότητα 2η: Η αβάσταχτη ελαφρότητα της αποχής

…Η σημασία του ύψους της συμμετοχής (και κατ’ επέκταση του ύψους της αποχής) είναι ποικιλοτρόπως σημαντική για τη λειτουργία της Δημοκρατίας.
…Τι θα ίσχυε, όμως, στην περίπτωση που ο αριθμός των εγγεγραμμένων πολιτών στους εκλογικούς καταλόγους δεν είναι πραγματικός …. είναι λανθασμένος;
….Συνεπώς, η μόνη δυνατή θεωρητικά δυνατότητα που υπάρχει είναι να είναι ο αριθμός των εγγεγραμμένων πολιτών στους εκλογικούς καταλόγους μεγαλύτερος από τον πραγματικό αριθμό πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου.
… ας δημιουργήσουμε μια νέα υπόθεση μελέτης (case of study).
Θα μπορούσε στην περίπτωση αυτή το εκλογικό αποτέλεσμα να αλλοιωθεί;
Η απάντηση θα προκύψει μέσω της μελέτης των παρακάτω τριών περιπτώσεων,…:
….Από τις παραπάνω 3 περιπτώσεις προκύπτει το συμπέρασμα ότι όσο μεγαλώνει το ποσοστό αποχής τόσο μεγαλώνει και το ποσοστό που λαμβάνουν τα κόμματα, με τις ίδιες ακριβώς ψήφους σε όλες τις περιπτώσεις.
….Προκύπτει από την ανάλυση που προηγήθηκε ότι το «κλειδί» ελέγχου του εκλογικού αποτελέσματος είναι η αποχή. Η μεταβολή του ποσοστού της μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τα ποσοστά του πρώτου κόμματος (αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων) προσδιορίζοντας (ελέγχοντας) με τον τρόπο αυτό τον αριθμό των εδρών που κάθε κόμμα θα λάβει στο κοινοβούλιο.
Πώς μπορεί, όμως, να μεταβληθεί το ποσοστό της αποχής; Η απάντηση είναι μέσω των εγγεγραμμένων. …


Πραγματικότητα 3η: Ο «μαγικός» αριθμός

Κυριακή 6 Μαΐου 2012. Η ΝΔ … μαζί με το ΠΑΣΟΚ … και τη ΔΗΜΑΡ … μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας έχοντας συνολικά 168 βουλευτές.
…Κυριακή 17 Ιουνίου 2012. Η ΝΔ … μαζί με το ΠΑΣΟΚ … και την ΔΗΜΑΡ … μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας έχοντας συνολικά 179 βουλευτές.
…Τι ήταν αυτό που εξασφάλισε αυτό που την 6η Μάη κατέστη ανέφικτο;
… «Τι περισσότερο εξασφάλισαν στον ελληνικό λαό οι εκλογές της 17ης Ιουνίου που δεν μπορούσαν να το εξασφαλίσουν οι εκλογές της 6ης Μάη;»
…«Τι λιγότερο εξασφάλισαν στον ελληνικό λαό οι εκλογές της 17ης Ιουνίου;»
…Μετά τις εκλογές του Μαΐου ο πιθανός κυβερνητικός σχηματισμός υπολειπόταν 12 έδρες από τον «μαγικό» αριθμό των 180 εδρών που απαιτούνται για την αναθεώρηση του Συντάγματος ενώ σήμερα ο κυβερνητικός σχηματισμός υπολείπεται κατά μία έδρα του «μαγικού» αριθμού 180.
… «Γιατί είναι (και όχι ήταν) τόσο σημαντικό για τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ να εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναθεώρησης του Συντάγματος;»
...Στην περίπτωση της Χώρας μας ο στόχος είναι η συνταγματική κατοχύρωση της υποχρέωσης της Ελλάδας για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους όπως αυτό λογίζεται από τις δανείστριες δυνάμεις με όλα τα συνακόλουθά του.
…οι εκλογές της 17ης Ιουνίου εξασφάλισαν ακόμη λιγότερη Εθνική Κυριαρχία μέσα από τη δυνατότητα που διαφαίνεται, της συνταγματικής κατοχύρωσης της υποχρέωσης των Ελλήνων για αποπληρωμή του υποτιθέμενου δημόσιου χρέους. 
…Το γεγονός μάλιστα της «σιωπής» τόσο στο κείμενο της προγραμματικής σύγκλησης των κομμάτων της συγκυβέρνησης όσο και στον δημόσιο πολιτικό διάλογο αλλά και τα ΜΜΕ σχετικά με το θέμα της αναθεώρησης γεννά πολλά ερωτηματικά και ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.»


*Του Κωνσταντίνου Νάκκα

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...