Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Οδεύοντας προς το 2050 - Who 's next to do the job? *



Η Χούντα του Παπαδόπουλου ήταν παρά πολύ σκληρή για να γίνει η δουλειά. Αλλά η δουλειά έπρεπε να γίνει. Γι' αυτό η Χούντα έπεσε.
Η διακυβέρνηση Καραμανλή ήταν πολύ σκληρή για να γίνει η δουλειά, αλλά η δουλειά έπρεπε να γίνει. Γι' αυτό o Καραμανλής έπεσε και ήρθε το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ του ‘80 ήταν σκληρό για να γίνει η δουλειά. Αλλά η δουλειά έπρεπε να γίνει. Γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ έπεσε και ήρθε o Μητσοτάκης.
O Μητσοτάκης ήταν παρά πολύ σκληρός για να γίνει η δουλειά. Αλλά η δουλειά έπρεπε να γίνει. Γι' αυτό έπεσε o Μητσοτάκης και ήρθε o Σημίτης.
Τη δεκαετία του '90 o Σημίτης ήταν καλός για να γίνει η δουλειά και συγκριτικά με τον Μητσοτάκη, σούπερ αλλά έπρεπε η δουλειά να ολοκληρωθεί. Τη δεκαετία του 2000 έπεσε o Σημίτης και ήρθε o Καραμανλής.
Ο Καραμανλής ήταν όσο σκληρός έπρεπε για να γίνει η δουλειά. Αλλά η δουλειά δεν είχε ολοκληρωθεί. Ήταν, βλέπεις, πολύ σκληρός για να τα καταφέρει. Γι' αυτό έπεσε o Καραμανλής και ήρθε o Παπανδρέου, o βλάκας -έτσι τουλάχιστον πίστευαν.
Ο Παπανδρέου, ο κατά πολλούς βλάκας, ήταν ό,τι πρέπει για την δουλειά. Την έκανε τέλεια. Κανένας δεν το κατάλαβε παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά. Η δουλειά όμως δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη και έπρεπε να γίνει. Γι' αυτό έπεσε o ΓΑΠ και ήρθε o κολλητός του από το πανεπιστήμιο φίλος που είχε ρίξει τον Μητσοτάκη, για να συνεχίσει τη δουλειά, όχι να την ολοκληρώσει.
Ο Σαμαράς ήταν για όσο έπρεπε, ό,τι έπρεπε για να γίνει η δουλειά. Αποδείχθηκε όμως και αυτός πολύ σκληρός γι' αυτό πέφτει. Η δουλειά όμως πρέπει να γίνει. Η δουλειά πρέπει να ολοκληρωθεί.

Who 's next to do the job?
Who can tell?

Η απάντηση για άλλους εύκολη, για άλλους δύσκολη. Δεν έχουμε παρά να κάνουμε τη σωστή ερώτηση:
«Ποιος/ποια χώρα/δύναμη ανέβασε τον Παπαδόπουλο, έφερε τον Καραμανλή, τον αντικατέστησε με τον Παπανδρέου, επέτρεψε το διάλειμμα Σημίτη, έριξε τον Καραμανλή, έφερε τον ΓΑΠ και τον Σαμαρά που είχε ρίξει για λογαριασμό της τον Μητσοτάκη;»
Προφανής η απάντηση;
Έχει διαλέξει η χώρα/δύναμη αυτή, αυτόν που θα συνεχίσει τη δουλειά χωρίς να ξεσηκώσει την αντίδραση ενός ολόκληρου Λαού; Του Ελληνικού Λαού;
Soon we 'll see...
Η Ιστορία γράφεται εκ των υστέρων, τότε που γίνεται αντιληπτή. Προς το παρόν, ξανά μόνοι οδεύοντας ολοταχώς για το 2050.

Όλοι όσοι εμπλέκονται και θα εμπλακούν στον δρόμο για το 2050, δεν έχουν εικόνα για το ρόλο και τη συμβολή τους στο μεγάλο σχέδιο. Αμφιβάλλω αν οι περισσότεροι από αυτούς θα συμμετείχαν αν γνώριζαν το μεγάλο σχέδιο. Όσοι, λοιπόν, πραγματικά θελήσουν να ηγηθούν ενός Λαού ως φορείς της εξουσίας που o Ελληνικός Λαός έχει, δεν έχουν παρά να ξεκινήσουν από το Τέλος και να προχωρήσουν (οξύμωρο;) προς τα πίσω.
Όταν συναντήσουν τον εαυτό τους, θα καταλάβουν τον ρόλο τους…
Ελπίζω μόνο να μην είναι πολύ αργά...
Αλλά από την άλλη δεν ανησυχώ ιδιαίτερα. Όλα τα συστήματα ισορροπούν. Ακόμη και τα χαοτικά.


*Του Κωνσταντίνου Νάκκα

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...